Despre radiațiile UV
Radiația UV care ajunge pe Pământ este formată din razele UVA și UVB care nu au fost absorbite la nivelurile superioare din atmosferă. Acest lucru este important din cauza efectelor asupra sănătății pielii, ochilor și a sistemului imunitar, pe care le prezintă expunerea la această radiație. Razele UVA sunt cele care pătrund cel mai adânc în piele, făcând ca pielea să își piardă elasticitatea și să se rideze, efecte cumulate chiar și după cel puțin 10 ani. Razele UVB sunt responsabile pentru producerea melaninei (bronzul sau strălucirea „sănătoasă”, care este, de fapt, pielea care reacționează la daunele soarelui și care încearcă să se protejeze).
Prin urmare, ar trebui să alegeți o protecție solară cu spectru larg, deoarece doar acestea protejează atât de razele UVA, cât și de razele UVB. Ratingul FPS indică doar ce procent de raze UVB sunt blocate de protecția solară.
Expunerea la radiațiile UV poate cauza cancer de piele. Vestea bună este că protecția solară zilnică poate reduce acest risc și că, atunci când este diagnosticat din timp, poate fi tratat cu un rezultat pozitiv. Expunerea la soare și mai ales în mediile care includ zăpadă, apă și nisip, pe lângă faptul că este periculoasă pentru pielea noastră, este periculoasă și pentru ochii noștri.
Efectele cunoscute ale expunerii la radiații asupra ochilor, conform OMS, includ inflamația părților ochilor, cataracta, cancerul la ochi, iar toate acestea necesită intervenții chirurgicale ca tratament.
Există, de asemenea, dovezi că expunerea la raze solare poate afecta și sistemul imunitar. În timp ce expunerea scurtă la soare îți poate întări sistemul imunitar (datorită vitaminei D), expunerea îndelungată suprimă abilitățile corpului tău de a se apăra împotriva virusurilor.
Cine are nevoie să folosească protecție solară zilnică ?
Un răspuns scurt- toată lumea. Răspunsul mai amplu ia în considerare persoane de vârste diferite, tipuri de piele și stiluri de viață diferite.
Copiii sunt cei mai vulnerabili. Până la vârsta de 6 luni este recomandat ca bebelușii să nu fie expuși la lumina directă a soarelui. După aceea, nivelul minim recomandat de SPF este 30. A fi protejat de la o vârstă fragedă reduce riscurile de a dezvolta cancerul de piele l-ai vârstă mai înaintată.