Ce înseamnă SPF?

Ce înseamnă SPF?

SPF este abrevierea din limba engleză a Sun Protection Factor( Factor de Protecție Solară)

SPF măsoară cât de multă energie solară (radiație UV) este necesară pentru a provoca arsuri pe o piele protejată (în prezența protecției solare) în raport cu cantitatea de energie solară necesară pentru producerea arsurilor pe o piele neprotejată. 

Cu cât valorea SPF crește, cu atât crește și protecția împotriva arsurilor solare. Faptul că SPF se referă la timpul expunerii solare este FALS. Mulți consumatori consideră că, în cazul în care în mod obișnuit se aleg cu arsuri solare într-o oră, faptul că aplică o protecție cu SPF 15 le permite să stea la soare 15 ore, fără să capete arsuri. Acest lucru nu este adevărat, deoarece SPF nu are legătură directă cu timpul expunerii la soare. Deși cantitatea de energie solară este în legătură cu timpul expunerii la soare, există și alți factori ce influențează cantitatea de energie solară. 

De exemplu, intensitatea energiei solare afectează cantitatea. Următoarele expuneri pot duce la aceeași cantitate de energie solară: 

  • 1 oră la 9 dimineața 
  • 15 minute la 1 ziua

În general, este nevoie de mai puțin timp pentru a fi expus la aceeași cantitate de energie solară la amiază, în comparație cu dimineața devreme sau seara târziu, deoarece soarele este mai intens la amiază în raport cu celelalte momente ale zilei. 

Intensitatea solară este, de asemenea, legată și de locația geografică, cu o intensitate solară mai mare la latitudini mai mici. Deoarece norii absorb energia solară, intensitatea este în general mai mare în zilele senine. 

Ce alți factori influențează expunerea la soare?

Pe lângă intensitatea solară, există o serie de alti factori ce influențează cantitatea de energie solară la care suntem expuși:

  • Tipul de piele
  • Cantitatea de protecție solară aplicată
  • Timpul de reaplicare

Persoanele cu tenul deschis la culoare pot absorbi mai multă energie solară decât persoanele cu tenul închis la culoare. Cantitatea de protecție solară aplicată afectează, de asemenea, cantitatea de radiații solare absorbite, deoarece mai multă protecție solară are ca rezultat o absorbție mai mică a energiei solare. 

Fiindcă protecțiile solare devin mari puțin eficiente în timp, reaplicarea acestora este esențială. Acest lucru este influențat și de activitățile în care sunt implicați consumatorii. De exemplu, cei care înoată în timp ce poartă protecție solară trebuie să o aplice mai des, deoarece apa poate spăla protecția solară de pe piele. În plus, nivelurile ridicate de activitate fizică necesită o reaplicare mai frecventă, din cauza transpirației. În general, reaplicarea frecventă este asociată cu scăderea absorbției radiațiilor solare. 

Așadar, SPF-ul nu reflectă timpul la soare. Cu alte cuvinte, SPF-ul nu informează consumatorii cu privire la timpul care poate fi petrecut la soare, fără a avea arsuri solare. 

Mai degrabă, SPF este o măsură relativă a cantității de protecție împotriva arsurilor solare asigurată de protecțiile solare. Consumatorii știu că protecțiile solare cu SPF 30 oferă mai multă protecție decât cele cu SPF 8. 

Acum, că știi ce înseamnă cu adevărat SPF, nu neglija să folosești aceste sfaturi!